Τι μαγαζι να ανοίξω με λίγα λεφτά;
Όλοι το έχουμε σκεφτεί και συνεχώς μας περνάει απο το μυαλό. Πόσο φοβερό θα ήταν να είχαμε το δικό μας μαγαζί; Αραγε, τι μαγαζι μπορώ να ανοιξω με λίγα λεφτά (;) αναρωτιέσαι. Στο άρθρο αυτό αναλύουμε 7 (πρωτότυπες) ιδέες για νέο μαγαζι που απαιτεί λίγα λεφτά και μπορεί εύκολα να ξεκινήσει κάποιος.
Πολλοι νέοι πελάτες του Shiplemon (της πλατφόρμας που σου επιτρέπει να στέλνεις τα δέματά σου σε όλο τον κόσμο στις καλύτερες τιμές και να οργανώσεις τις αποστολές σου) κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην επιχειρηματικότητα ξεκινώντας να έχουν δραστηριότητα στο ηλεκτρονικό εμπόριο.
>> Μάθε περισσότερα για το Shiplemon και τις αποστολές δεμάτων εδώ
Για να αποφύγουν τις μεγάλες αρχικές επενδύσεις ξεκινουν ενα μαγαζι με λίγα λεφτά για να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους, να τεστάρουν τα προιόντα που πουλάει το μαγαζί τους και να μάθουν τι είναι τελικά το ηλεκτρονικό εμπόριο (ή αλλιώς e-commerce) για το οποίο γίνεται μεγάλη συζήτηση τελευταία.
Πάμε λοιπόν να δούμε κάποιες πρωτότυπες ιδέες για να απαντήσουμε στην ερώτηση “τι μαγαζό μπορώ να ανοίξω με λίγα λεφτα”
1. Hλεκτρονικο κατάστημα (Αρχική Επένδυση 500-5000 ευρώ)
Εαν λοιπον αναζητάει τι μαγαζι να ανοίξεις με λίγα λεφτά, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σου έρχεται στο μυαλό ειναι ενα ηλεκτρονικο κατάστημα. Γιατι;
Η δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος αν και οπως όλες οι επιχειρηματικές προσπάθειες έχει ρίσκο, έχει κάποια πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα συγκριτικά με τα παραδοσιακα καταστήματα λιανικής (ή χονδρικής) πώλησης εμπορευμάτων. Δεν απαιτεί φυσικό κατάστημα για να ξεκινήσεις. Τι σημαίνει αυτο;
Οτι μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να ξεκινήσει να πουλάει ακόμα και αν δεν έχει δικο του ηλεκτρονικό κατάστημα.
Αυτό μπορεί να γίνει μέσα απο τα λεγόμενα marketplaces δηλαδη απο ιστοσελίδες οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα τοσο σε ιδιώτες οσο και καταστήματα να πουλήσουν τα εμπορεύματα τους και να δημιουργήσουν το δικό τους ηλεκτρονικό μαγαζί (ουσιαστικά χωρίς να χρειάζεται να δώσουν λεφτά σε δημιουργία eshop).
Μια απο τις καλύτερες επιλογές για να ξεκινήσει κάποιος είναι το Ελληνικό JamJar, το Εtsy και το Ebay.
Κάθε μια απο τις παραπάνω πλατφόρμες έχει πλεονεκτήματα και μεικονεκτήματα. Συνοπτικά το JamJar δινει τη δυνατότητα να απευθυνθείς στο Ελληνικό κοινο ενω το Etsy και το Ebay, αν και έχουν αρκετά μεγαλύτερο ανταγωνισμό δίνουν τη δυνατότητα να επικεντρωθείς στο εξωτερικό και να στέλνεις τα δέματά σου απο την Ελλάδα (εαν ψάχνεις πολύ καλές τιμές επικοινώνησε με το ShipLemon.com)! Είναι ένας αρχικός τρόπος για να δημιουργήσεις το μαγαζί σου online με λίγα λεφτά.
To μεγάλο πλεονέκτημα με τις πλατφόρμες αυτές (σε αντιθεση με το Skroutz) είναι οτι μπορείς να πουλήσεις ακόμα και χωρις να έχεις ξεκινήσει (νομικά) την δική σου εταιρεία. Ακόμα λοιπον και αν δεν έχεις κάνει έναρξη εταιρείας και δεν έχεις εταιρικό ΑΦΜ μπορείς να ξεκινήσεις να πουλάς στις παραπάνω πλατφόρμες.
Οι περισσότεροι πελάτες του Shiplemon.com που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο ηλεκτρονικο εμπόριο ξεκινούν με τις πλατφόρμες αυτες δοκιμάζοντας πράγματα και μαθαίνοντας πως λειτουργεί η διαδικασία πώλησης online.
Αν λοιπον κατασκευάζεις χειροποίητα αντικείμενα, ή έχεις μια ιδέα για συγκεκριμένα προιόντα ή αν απλα θέλεις να μεταπουλήσεις κάποια προιόντα, τότε οι πλατφόρμες αυτές ειναι ιδανικές για εσένα για να ξεκινήσεις.
Μπορείς να πάρεις πρωτότυπες ιδέες από ιστοσελίδες που ασχολούνται με τη μόδα και το στυλ.
Τέλος μην ξεχνάμε οτι μπορείς να ξεκινήσεις να πουλάς και στο facebook marketplace
Ολα τα παραπάνω λοιπόν είναι πρωτότυπες ιδέες για μαγαζιά που μπορείς να ξεκινήσεις με πολύ μικρό αρχικό κεφάλαιο της τάξης των 100-300 ευρώ και να μαζεψεις γνώσεις και ιδέες για το επόμενο σου βήμα.
Ψάχνεις πρωτότυπες ιδέες για το ηλεκτρονικό σου κατάστημα; Δες εδώ:
2. Μικρή Καφετέρεια
Παμε ομως να δούμε και επιλογές για φυσικά καταστήματα. Ας υποθέσουμε λοιπον οτι δεν θέλεις να πουλάς αντικείμενα online και θεωρείς οτι μια μικρή καφετέρεια στη γειτονιά σου ή σε κάποια περιοχή που έχεις βρεί (και θεωρείς οτι μια καφετέρεια θα προσθέσει πολλά θετικά) είναι ενα καλο βήμα για να ξεκινήσεις.
Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνεις ειναι μια έρευνα σχετικά με την τοποθεσία και τα ανταγωνιστικά καταστήματα που υπάρχουν εκει.
Επιπλέον είναι σημαντικό να αναζητήσεις τις επιλογές που υπάρχουν σε franchise.
Τα ερωτήματα λοιπον που πρέπει να απαντήσεις είναι:
Α) Εχω εμπειρία για να ανοιξω και να τρέχω μια μικρή καφετέρεια;
Β) Τι θα χρειαστεί να ξέρω; Πως μπορώ να μάθω περισσότερα;
Γ) Τι μπορει να πάει στραβά; Πως μπορώ να το προβλέψω ή να το αποτρέψω;
Δ) Τι επιλογές franchise υπάρχουν και ποσο θα κοστίσουν;
Ε) Εαν δεν επιλέξω franchise, τι ύφος και στυλ θέλω να εχει η καφετέρειά μου και σε ποιους θα απευθύνεται;
Ζ) Μέ βάση το υφος και το στύλ που θέλω να δώσω, τι εξοπλισμο θα χρειαστώ, τι προσωπικό θα πρέπει να προσλάβω και πόσο θα μου κοστίσουν όλα αυτά;
Ε) Πως μπορώ να βρώ χρήματα για να ξεκινήσω την επιχειρηματική προσπάθεια αυτη; Που μπορώ να απευθυνθώ;
3. Επιχείρηση κοκτειλ για γάμους και κοινωνικές εκδηλώσεις.
Παρακάτω παρουσιάζουμε ακόμα μια ενδιαφέρουσα ιδέα για να απαντήσουμε στην ερώτηση που μας ρωτάτε σχετικα με το τι μαγαζι μπορώ να ανοιξω με λίγα λεφτα.
Η επιχείρηση αυτή χρειάζεται αρκετά μικρό αρχικο κεφάλαιο (και με την ενοικίαση του βαν μπορείς να ξεκινήσεις με πολύ λίγα λεφτά) και ειναι μια πολύ ωραια υπηρεσία για γάμους και άλλες.
4. Τοπική Εταιρεία κούριερ (franchise ή νεο κατάστημα)
Οπως έχουμε εξηγήσει και σε προηγούμενο άρθο, το ηλεκτρονικο εμπόριο (e-commerce) ανεβαίνει σταθερά κάθε χρόνο (ενώ παράλληλα η χρήση νέων εργαλείων βοηθάει στο να ξεκινήσεις με ακόμα λιγότερα λεφτά) και η επένδυση σε υπηρεσίες που βοηθάνε τα ηλεκτρονικά καταστήματα να στείλουν τα δέματα στους πελάτες τους, είναι σίγουρα κάτι που ενδιαφέρει αρκετό κόσμο.
Οπως ειδες παραπάνω εξηγούμε οτι μια καλή επένδυση που δέν απαιτεί πολλά χρήματα είναι να ξεκινήσεις ενα ηλεκτρονικο κατάστημα (eshop)
Αντίστοιχα οι εταιρείες κούριερ ανθίζουν
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο σχετικο μας άρθρο που αναφέρει πως μπορεί κάποιος να ανοιξει μια εταιρεία κούριερ. Στο άρθρο παρέχουμε συμβουλές για την επιλογή του franchise και τι θα πρέπει να γνωριζεις για να ξεκινήσεις.
5. Airbnb ή εταιρεία αξιοποίησης Airbnb
Αν και δεν απαντάει απευθείας στην ερώτηση τι μαγαζι να ανοιξω με λιγα λεφτά, η κατηγορία αυτη αφορά την αξιοποίηση κατοικιών (που είτε μας ανηκουν είτε δεν μας ανοικουν αλλα μπορούμε να αξιοποιήσουμε και να βγάλουμε χρήματα).
Ενας καλός τρόπος λοιπον για να ξεκινήσει κάποιος με λίγα λεφτά είναι να ενοικιάζει την υπάρχουσα κατοικία του. Και εδώ ακούω απο την άλλη πλευρά κάποιον να λεει “ Μα καλά πως μπορώ να ξεκινήσω όταν δεν έχω δικο μους σπιτι;” Και απαντώ:
Ακόμα και αν δεν έχεις κάποιο δικό σου σπίτι σίγουρα υπάρχουν ανθρωποι (ειτε απο το οικογενειακο σου κύκλο ή απο τον ευρύτερο κύκλο γνωριμιών σου) οι οποίοι έχουν κατοικές που μπορούν να αξιοποιηθούν. Αυτο σημαίνει οτι υπάρχουν σπιτια που δεν χρησιμοποιούνται και πολλές φορές οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν την γνώση ή το χρόνο να τα αξιοποιήσουν.
Εκεί λοιπον μπορούμε να αποτελέσουμε ενα σημαντικό ρόλο αφού μπορούμε εύκολα να φωτογραφίσουμε τις κατοικίες αυτές και να ξεκινήσουμε να τις διαχειριζόμαστε. Αυτο σημαινει οτι ακόμα και αν έχουμε μια βασική δουλειά μπορούμε να στριμώξουμε την εργασία αυτη και να βρούμε χρόνο για να διαχειριστούμε το πρώτο μας ακινητο (ακόμα και αν δεν είναι δικό μας!), κάνοντας μια συμφωνια με τον κάτοχο του ακινήτου για ενα ποσοστό απο τα έσοδα το οποίο θα παίρνουμε για να διαχειριστούμε την κατοικια, να φροντισουμε να παραμένει καθαρή και να έρχονται νέοι επισκέπτες.
6. Δημιουργία Blog
Εαν σου αρέσει να γράφεις ή θεωρείς οτι έχεις ενα αντικείμενο για το οποίο γνωρίζεις (ή θέλεις να μάθεις πράγματα) και παράλληλα έχεις όρεξη και σου αρέσει να μοιράζεσαι αυτά που μαθαίνεις, τότε η δημιουργία ενος Blog ειναι κάτι που μπορείς πολύ εύκολα να ξεκινήσεις.
Αν και δεν υπάρχει μαγαζί, με την έννοια του φυσικού καταστήματος (το οποίο σημαίνει οτι δεν χρειάζεται να ψοδέψεις λεφτά για να ενοικιάσεις κατάστημα κλπ), το blog σου δίνει τη δυνατότητα να ανεβάζεις περιεχόμενο και να ενημερώνεις μια ομάδα ανθρώπων που σχετιζεται με το αντικέμενο για το οποίο γράφεις. Και φυσικά η ερώτηση εδώ ειναι: Πως μπορώ να βγάλω χρήματα απο ένα blog;
Υπάρχουν πολλοι τρόποι. Διαφημίσεις, affiliate revenue (δημιουργία εισοδήματος απο την πώληση προιόντων τρίτων), consulting (υπηρεσίας συμβουλευτικές τις οποίες μπορεις να πουλήσεις για να βοηθήσεις κόσμο)
7. Κατάστημα με φυσικά προιόντα
Στην κατηγορία αυτή έχουμε μαγαζια που απαιτούν λίγα χρήματα για να ξεκινήσεις και στοχεύουν στην νεα εκρηξη που έρχεται στην αλλαγή του τρόπου ζωης των καταναλωτών.
Ένα πολύ ωραίο παράδειγμα ειναι το exki το οποίο παρέχει φοβερά φυσικά προιόντα απο σαλάτες μέχρι γιαούρτια και βιολογικά προιόντα.
Πλεον έχει ξεκινήσει μια στροφή προς ενα πιο φυσικο τρόπο ζωής που υποστηρίζει φυσικά και υγειινά προιοντα. Απο χυμους μέχρι σαλάτες και γλυκά, ο τρόπος ζωης μας βελτιώνεται και το junk food σιγα σιγα αρχιζει να αποφευγεται απο πολλους ανθρώπους που επιθυμούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωης τους, να νιώθουν καλύτερα και να γυμνάζονται.
Συνοπτικά παραπάνω μαζέψαμε 7 πρωτότυπες ιδέες για να απαντήσουμε στην ερώτηση τι μαγαζί να ανοίξω με λίγα λεφτά! Θα χαρούμε να ακούσουμε τις ιδέες και τις προτάσεις σας! Τι μαγαζί σκέφτεσαι να ανοίξεις; Πόσα χρήματα τελικά θα χρειαστείς; Μην διστάσεις να μιλήσεις μαζί μας!
Το Shiplemon μπορεί να σε βοηθήσει με τις αποστολές των δεμάτων σου!
Τι μαγαζί να ανοίξω σε χωριό;
Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες ιδέες για μαγαζί που μπορείς να ανοίξεις σε χωριό!
Μερικές από τις επιλογές για μαγαζί σε χωρίο είναι:
- Καφενείο (πολλές φορές αποτελεί μέσο διασκέδασης σε ένα χωρίο)
- Εταιρεία κούριερ (για αποστολές απο το χωριό σε όλη την Ελλάδα)
- Ψιλικατζίδικο ή περίπτερο (για γρήγορες αγορές σε ένα χωρίο)
- Κρεοπωλείο (όπου η πρόσβαση σε κρέας σε ένα χωριό μπορεί να μην είναι εύκολη)
- Internet cafe (πολλά χωριά δεν έχουν internet στα σπίτια)
- Αρτοποιείο ή φούρνος (απευθείνετε σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας σε ένα χωριό)
- Φροντιστήριο (ειδικά για ένα χωριό που έχει νέους που θέλουν να σπουδάσουν)
Οπως βλέπουμε λοιπόν υπάρχουν πολλές ιδέες για πρωτότυπες ή μη ιδεες για μαγαζι σε ένα χωριό ή σε μια πόλη.