Τα πρώτα βήματα για να ξεκινήσεις ένα eshop

Τα πρώτα βήματα για να ξεκινήσεις ένα eshop

Όλοι το έχουμε σκεφτεί. Βλέπουμε τόσα μικρά και μεγάλα eshop και πολλές φορές αναρωτιόμαστε πόσο εύκολο θα ήταν να ανοίξουμε το δικό μας eshop και να ξεκινήσουμε να πουλάμε τα προιόντα μας σε όλο τον κόσμο.

Τι γίνεται όμως οταν δεν έχεις δικά σου προιόντα; Που μπορείς να βρείς τι θα πουλήσεις; Πόσο θα κοστίσει να φτιάξεις  το δικό σου eshop αν δεν έχεις τεχνικές γνώσεις;

Το άρθρο αυτό έχει ως στόχο να απαντήσει όλα τα παραπάνω ερωτήματα, που πολύ συχνά δεχόμαστε απο ιδιώτες του Shiplemon.com που στέλνουν δέματα στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό και τους ενδιαφέρει να ξεκινήσουν το δικό τους ηλεκτρονικό κατάστημα.

Ας ξεκινήσουμε απο τα βασικά.

Σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Η πρώτη ερώτηση που θα πρέπει να απαντήσεις είναι η παρακάτω:

Έχω τον χρόνο για να αφοσιωθώ στο νεο αυτο εγχείρημα;

Οταν ξεκινάς μια νεα εταιρεία, ανεξάρτητα απο το αν αυτή έχει ηλεκτρονική μορφή είτε υπάρχει φυσικό κατάστημα, είναι καλό πριν ξεκινήσεις να δημιουργείς οτιδήποτε να σκεφτείς τι χρειάζεται για τη νέα αυτή προσπάθεια. Πόσο χρόνο έχεις να αφιερώσεις; Έχεις έστω και λίγα χρήματα στην άκρη για να τα χρησιμοποιήσεις όταν θα ξεκινήσεις το eshop σου; Φυσικά το ποσό των χρημάτων που θα πρέπει να έχεις εξαρτάται απο το τι θέλεις να κάνεις, και πολλές φορές βλέπουμε άτομα που ξεκινάνε απο ενα πολύ μικρο budget της τάξης των 200-300 ευρώ για να κάνουν τα πρώτα τους βήματα! Οπότε το σημαντικό ειναι να έχεις την όρεξη και τον χρόνο για να ψάξεις πράγματα και να μάθεις απο τη διαδικασία. Έτσι ακόμα και αν η πρώτη προσπάθειά σου δεν ειναι επιτυχημένη θα πάρεις γνώσεις για να συνεχίσεις στην επόμενή σου προσπάθεια.

Τι θα πουλάω στο eshop μου;

Αφού έχεις αποφασίσει οτι θέλεις να κάνεις το επόμενο βήμα, βρές μια κόλλα χαρτί και ξεκίνα να γράφεις ιδέες για το τι θέλεις να πουλήσεις στο eshop σου. Έχεις κάποια ιδέα, κάποιο concept στο μυαλό σου που θεωρείς οτι ο κόσμος θα λατρέψει; Ψάξε για αυτό, δες τι κάνουν οι άλλοι ανταγωνιστές σου στην αγορά, τι τιμές βάζουν στα προιόντα τους, πως περιγράφουν την ιστορία τους και το τι κάνουν. Όσο ψάχνεις τα παραπάνω θα παρατηρήσεις οτι η ιδέα στο μυαλό σου ξεκινάει να αλλάζει, να παίρνει μορφή και να αρχίζει να γίνεται καλύτερη.

Θα πιάσει; Θα δουλέψει αυτό που πάω να κάνω; Είναι σίγουρα κάτι που θα αναρωτιέσαι. Αν δεν το δοκιμάσεις δεν θα μάθεις ποτέ. Κάνε μια καλή έρευνα, ξεκίνα να συζητάς με κόσμο που γνωρίζει το αντικέιμενο αυτό και άρχισε να ψάχνεις περισσότερα. Έτσι θα καταλήξει αν έχει νοημα αυτό που πάς να κάνεις, θα βρείς τι έχει νοημα να πουλάς και τι σε ενθουσιάζει!

Πως μπορώ να ξεκινήσω το δικό  μου eshop;

Αφού καταγράψεις την ιδέα σου, τα προιόντα που θέλεις να πουλάς και γίνει ξεκάθαρο στο μυαλό σου (και στο χαρτί) τι θέλεις να κάνεις, ήρθε η ώρα να σκεφτείς πώς θα το κάνεις πραγματικότητα και να βγάλεις ένα πλάνο. Ωραίες οι ιδέες αλλά τι να τις κάνεις αν δεν μπορείς να τις υλοποιήσεις;

Ξεκίνα απο τα βασικά. Βρές τα προιόντα που θα πουλάς. Θα τα κατασκευάζεις μόνος σου ή θα πρέπει να βρείς ένα προμηθευτή για να τα αγοράσεις; Και αν ναι, πόσο θα σου κοστίζουν και πόσο θα τα πουλάς; Μίλα με αντίστοιχα καταστήματα. Πολλές φορές οι ιδιοκτήτες είναι χαρούμενοι να μοιραστούν μαζί σου την εμπειρία τους οπότε μην διστάζεις να ρωτάς.

Ποίο είναι το κόστος για να ξεκινήσω ενα eshop;

Όπως με όλα τα πράγματα, το κόστος έχει να κάνει με την ποιότητα και με τις υπηρεσίες που θέλεις να προσφέρεις.

Το Shiplemon.com βοηθάει τα ηλεκτρονικά καταστήματα να στείλουν δέματα και να διαχειριστούν τις αποστολές τους εύκολα και γρήγορα, δίνοντας τη δυνατότητα σε επαγγελματίες να συγκρίνουν τιμές και να προγραμματίσουν τις παραλαβές τους για όλες τις Ελληνικές και ξένες εταιρείες κούριερ!

Υπάρχουν υπηρεσίες διαθέσιμες οι οποίες σε βοηθάνε να δημιουργήσεις το δικό σου eshop ακόμα και δωρεάν ή με μια πολύ μικρή συνδρομή κάθε μήνα!

Επιπλέον υπάρχουν εταιρείες που αναλαμβάνουν να περάσουν τα προιόντα στο eshop σου, να τα φωτογραφίσουν και να γράψουν τις κατάλληλες περιγραφές!

Ποιά ειναι τα επόμενα βήματα για το eshop σου;

Υπάρχουν πολλά βήματα τα οποία θα πρέπει να κάνεις στη συνέχεια. Τόσο νομικά όσο και θέματα που αφορούν το branding σου όσο και τα εργαλεία που θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις όταν μεγαλώσεις το operation του eshop σου.