Τι είναι το E-Commerce;

Τι είναι το E-Commerce;

Το ηλεκτρονικό εμπόριο ή όπως αλλιώς ονομάζεται E-Commerce αποτελεί μία σύγχρονη μέθοδο για την προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών. Η μέθοδος αυτή εξελίσσεται ταχύτατα στο χώρο του Διαδικτύου.

Πέρα από τα μεγάλα καταστήματα, όπως η Amazon και η E-bay, μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και οικογενειακά καταστήματα αποφασίζουν να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στο E-Commerce. Μάλιστα, η ένταξη τους γίνεται καθοριστικής σημασίας και επενδύουν συνεχώς στην προωθητική αυτή μέθοδο προϊόντων και υπηρεσιών. Το E-commerce προσφέρει ευκολία και ταχύτητα στους εμπλεκόμενους και για αυτό, εξάλλου, αποκτά συνεχώς έδαφος στις συναλλαγές ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τους εν δυνάμει πελάτες τους.

Τι πραγματικά είναι όμως το Ηλεκτρονικό Εμπόριο (E-Commerce);

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα σύστημα εμπορικών συναλλαγών μέσω του διαδικτύου και συμπεριλαμβάνει ποικίλους τομείς τεχνολογίας. Ειδικότερα, η διαχείριση του e-mail και του επιχειρηματικού περιεχομένου, τα συστήματα ανταλλαγής μηνυμάτων, οι ψηφιακές αγορές, οι ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, το «ηλεκτρονικό καρότσι» και η αποστολή/παρακολούθηση της παραγγελίας αποτελούν θέματα που απασχολούν την υλοποίηση του e-commerce.  Ένα μεγάλο ποσοστό συναλλαγών αφορά την αγοραπωλησία φυσικών προϊόντων έναντι των υπηρεσιών. Η πραγματοποίηση μίας ηλεκτρονικής συναλλαγής ολοκληρώνεται με την παραλαβή του προϊόντος/υπηρεσίας από τον πελάτη.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο όπως ακριβώς και το φυσικό εμπόριο διαχωρίζεται σε κατηγορίες-τις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα σε επιχειρήσεις, δηλαδή το B2B E-Commerce και τις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα σε επιχειρήσεις και καταναλωτές, δηλαδή το B2C E-Commerce. Και στις δύο κατηγορίες, υπάρχει η αμφίδρομη επικοινωνία προκειμένω να υλοποιηθεί με επιτυχία η ηλεκτρονική συναλλαγή και ο πελάτης να παραλάβει το προϊόν ή την υπηρεσία του.

Το  e-commerce, όπως έχει αναφερθεί και παραπάνω, καταλαμβάνει πια μεγάλο μέρος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μίας επιχείρησης.

Συνεχώς, οι επιχειρήσεις επιλέγουν το ηλεκτρονικό εμπόριο ως κομμάτι έντονης παρουσίας στο Διαδίκτυο. Πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις, μάλιστα, επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν αποκλειστικά στο Διαδίκτυο. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι αποφασίζουν να επενδύσουν στις διαδικασίες και στην τεχνολογία με απώτερο σκοπό την ευκολία και την ταχύτητα που προσφέρει το e-commerce. Έτσι, λοιπόν, δημιουργούν προσεγμένη ιστοσελίδα στην οποία περιέχονται αναλυτικές πληροφορίες και φωτογραφίες των προϊόντων, τεχνικά χαρακτηριστικά καθώς και η πολιτική αποστολών, συναλλαγών και επιστροφών. Με αυτόν τον τρόπο, ο πελάτης μπορεί να πληροφορηθεί για οποιαδήποτε πληροφορία ενδιαφέρεται για το προϊόν ή την υπηρεσία καθώς επίσης, να επικοινωνήσει και με την επιχείρηση για επιπρόσθετες διευκρινίσεις. Η αμφίδρομη επικοινωνία ανάμεσα στην επιχείρηση και τον πελάτη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιτυχημένη παρουσία της στο e-commerce.

Είναι γεγονός ότι επιτυχημένες επιχειρήσεις που έχουν έντονη παρουσία στο Διαδίκτυο έχουν επενδύσει στην ικανοποίηση και την εμπιστοσύνη των πελατών τους. Με τη διάδοση του ηλεκτρονικού εμπορίου, το στήσιμο και η ενσωμάτωση ενός e-shop στην ιστοσελίδα της επιχείρησης προσφέρουν επιπλέον ευκολία και ταχύτητα στην πραγματοποίηση μίας εμπορικής ηλεκτρονικής συναλλαγής.

Οι διαδικασίες που θα ενσωματωθούν στο e-shop μίας επιχείρησης πρέπει να είναι απλοποιημένες ώστε ο επισκέπτης/χρήστης να περιηγείται εύκολα και γρήγορα. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για τους χρήστες διότι με αυτό τον τρόπο, μπορούν εύκολα να προσθέτουν προϊόντα στο «ηλεκτρονικό καλάθι» και εν τέλει να ολοκληρώνουν την παραγγελία τους. Η ικανοποίηση των πελατών συμβάλει στη θετική αξιολόγηση του e-shop και κατά προέκταση της επιχείρησης.

Η επιχείρηση οφείλει να επιλέγει εκείνη την εφαρμογή κατά το στάδιο της δημιουργίας e-shop ώστε να επιτυγχάνεται η απλοποίηση της διαδικασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της οποιασδήποτε ενδεχόμενης εμπορικής συναλλαγής.

Πολλές, μάλιστα, από τις εφαρμογές διατίθενται και δωρεάν διότι αποτελούν εφαρμογές ελεύθερου λογισμικού.

Γίνεται κατανοητό ότι η δημιουργία e-shop συμπεριλαμβάνεται στο e-commerce. Στα πλαίσια αυτά, η επιτυχία του e-shop και του ηλεκτρονικού εμπορίου για μία επιχείρηση οφείλεται σε ένα σύμπλεγμα παραγόντων. Στο σημείο αυτό θα αναφερθούν οι σημαντικότεροι και οι κρισιμότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στην ολοένα και εντονότερη παρουσία μίας επιχείρησης στο Διαδίκτυο. Η πελατοκεντρική εστίαση αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες ανάπτυξης και αναγνώρισης.

Ειδικότερα, η επιχείρηση οφείλει να εστιάζει στις πραγματικές ανάγκες των χρηστών/ επισκεπτών/ πελατών και μέσα από αυτές να τους καλλιεργεί την εμπιστοσύνη ώστε να προχωρήσουν στο τελικό στάδιο της πραγματοποίησης της αγοράς. Η επιχείρηση μέσα από την εστίαση στο κοινό της μπορεί να προσφέρει εξατομικευμένες προτάσεις προϊόντων και υπηρεσιών που συμβάλλουν στην ικανοποίηση τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ικανοποίησης είναι και η συνεχής παρακολούθηση και ενημέρωση για την εξέλιξη της ηλεκτρονικής παραγγελίας. Στο e-commerce, η εκάστοτε επιχείρηση οφείλει να μελετά και να διαθέτει feedback από την εμπειρία και την αξιολόγηση του πελάτη.

Στο σημείο αυτό εισέρχεται και η έννοια του ψηφιακού μάρκετινγκ (digital marketing) στο ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce).

Με τον όρο αυτό εννοούνται όλες εκείνες οι ενέργειες που συμβάλλουν στην αύξηση των πωλήσεων στο Διαδίκτυο για τις επιχειρήσεις που έχουν παρουσία. Ουσιαστικά, πρόκειται για ενέργειες μάρκετινγκ που βρίσκουν ήδη εφαρμογή στο παραδοσιακό μάρκετινγκ και επεκτείνονται και online. Μέσα από το ψηφιακό μάρκετινγκ, η επιχείρηση στοχεύει στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας του brand, σε καμπάνιες, διαφημίσεις και εκπτώσεις.

Τέλος, σχετικά με το μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου, οι προβλέψεις είναι ευοίωνες αφού ο κλάδος συνεχώς αυξάνεται και επεκτείνεται εκθετικά. Μόνο το 2019, οι παγκόσμιες πωλήσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου ανήλθαν στα 3.500.000.000.000 δολάρια. Φαίνεται ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) αποτελεί μία προσοδοφόρα επιχειρηματική επιλογή αφού προσθέτει επιπλέον κέρδη στην επιχείρηση καθώς και επέκταση των δραστηριοτήτων της. Μέσα από την αυξητική πορεία του ηλεκτρονικού εμπορίου, γίνεται εμφανές ότι θα συνεχίσει να εξαπλώνεται και μελλοντικά θα προσφέρει virtual ή augmented πραγματικότητα στους χρήστες του Διαδικτύου.

Το στοιχείο αυτό αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τις online επιχειρήσεις αφού θα δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να δοκιμάζουν εικονικά τα ρούχα που επιθυμούν να αγοράσουν. Θα έχουν τη δυνατότητα εικονικά να επισκέπτονται τα καταστήματα και να συνομιλούν online με το προσωπικό του καταστήματος. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο προσφέρει ταχύτητα και ευκολία στους χρήστες του Διαδικτύου και σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις που υιοθετούν και εφαρμόζουν τα τεχνολογικά μέσα στην online παρουσία τους.

Έτσι, λοιπόν, η Shiplemon αντιλαμβανόμενη τη νέα πραγματικότητα, προσφέρει την ευκολία στις επιχειρήσεις να παρακολουθούν online και ανά πάσα στιγμή την εξέλιξη όλων των παραγγελιών, αποστολών και αντικαταβολών που εκκρεμούν.

Προσφέρει αυτόματη και γρήγορη εκτύπωση voucher ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν άμεσα την αποστολή των παραγγελιών.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Shiplemon (https://www.shiplemon.com/)  και στη συνέχεια επικοινωνήστε με ένα εκπρόσωπο μας προκειμένω να σας καθοδηγήσουν κατάλληλα για τα πλεονεκτήματα των υπηρεσιών της.

Ψάχνεις σχετικά άρθα για το E-Commerce;

Δές παρακάτω μερικά απο τα καλύτερα άρθρα για να ενημερωθείς και να εξελίχθείς πάνω στο e-commerce:

Τι ειναι το Multi-Warehousing;
Τι ειναι το Multi-Warehousing;Υπάρχουν 3pl logistics στην Ελλάδα;Δες περισσότερα σχετικά με την αποστολή και εκπλήρωση των παραγγελιών του e-shop σου
Διασύνδεση e-shop με Courier
Ψάχνεις διασύνδεση του eshop σου με Courier; Το weship.gr είναι η καλύτερη πλατφόρμα διασύνδεσης για αποστολές απο το e-shop σου
Ασφάλιση δέματος (Ο Απόλυτος Οδηγός)
Ψάχνεις πως να ασφαλίσεις ένα δέμα υψηλής αξίας που θέλεις να στείλεις στην Ελλάδα ή στο Εξωτερικό;Δες τον αναλυτικό οδηγό του weship.gr
Online Αξιολογήσεις (Ο απόλυτος οδηγός για το eshop σου)
Οι online αξιολογήσει αποτελούν πλέον ένα απο τα σημαντικότερα κριτήρια επιλογής eshop απο τους καταναλωτές. Δες αναλυτικά όλα οσα θα πρέπει να γνωρίζεις.