Πόσα βγάζει ένα eshop;

Πόσα βγάζει ένα eshop;

Σίγουρα πριν ξεκινήσεις ένα eshop είναι λογικό να σκέφτεσαι πόσα χρήματα βγάζει ένα eshop έτσι ώστε να σκεφτείς αρχικά άν έχει νόημα να ξεκινήσεις αλλά και την επένδυση που θα χρειαστείς για να καταφέρεις ένα σεβαστό αποτέλεσμα και να βγάλεις χρήματα!

Και σιγουρα είναι λογικό να το ρώτάς όπως κάποιος θα ρωτούσε πόσα βγάζει ένας youtuber, ενας influencer ή πόσα βγάζει μια καφετέρια. Κάθε επιχείρηση έχει ένα συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας και περιθώριο κέρδους.

Πάμε λοιπόν να δούμε συγκεκριμένα παραδείγματα με βάση την έρευνα που κάναμε απο ηλεκτρονικά καταστήματα στην Ελλάδα. Φυσικά τα δεδομένα αλλάζουν όταν μιλάμε για διαφορετικά είδη προϊόντων, για πωλήσεις στο εξωτερικό αντι στην Ελλάδα, το margin (το περιθώριο κέρδους) κάθε καταστήματος κλπ. Το πόσα βγάζει λοιπόν ένα eshop έχει άμεση σχέση με το αντικείμενο του, το μέγεθος του, τον τρόπο λειτουργίας και όταν μιλάμε και καθαρά κέρδη προφανώς έχει σημασία και το προσωπικό, τα ενοίκια.

Μερικά παραδείγματα για το πόσα βγάζει ένα eshop

Ας υποθέσουμε λοιπόν οτι ένα eshop πουλάει με μέσο όρο καλαθιού (το σύνολο αξίας δηλαδή των προϊόντων που βάζει ένας πελάτης στο καλάθι στο checkout) 30 ευρώ.

Ας κάνουμε και κάποιες επιπλέον υποθέσεις για να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε πόσα χρήματα βγάζει ένα eshop.

Θα υποθέσουμε λοιπόν οτι ένα eshop χρησιμοποιεί marketing στα social media και σιγκεκριμένα στο facebook για να προσεγγίσει πελάτες και να φέρει κίνηση στη σελίδα του με στόχο πάντα να αγοράσουν όσο περισσότεροι πελάτες γίνεται.

Λαμβάνοντας τον μέσο όρο cost per click (CPC) δηλαδή κόστους ανα κλικ που γινεται στο e-commerce στο facebook, θεωρούμε οτι κάθε φορά που γίνεται κλικ θα πρέπει να πληρώνουμε 0.5 ευρώ.

Επίσης ας υποθέσουμε οτι έχει ένα budget 150 ευρώ το μήνα και άρα μπορεί να πάρει περίπου 200 κλικ με το budget αυτό.

Τέλος σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες σχετικά με το μέσο conversion rate στο  e-ecommerce (δηλαδή τον αριθμο των πελατών που πληρώνουν σε σχέση με τον αριθμό των πελατών που μπαίνοων σε ένα eshop) βλέπουμε οτι υπάρχει μια μέση τιμή της τάξης του 2.86%.

Τι σημαίνει αυτό;

Οτι απο τους 100 πελάτες που θα μπούν σε ένα eshop μονο το 2.86 (δηλαδή περίπου 3 πελάτες) θα καταφέρει/αποφασίσει τελικά να αγοράσει απο το κατάστημα.

Έτσι αν έρθουμε πίσω στους αρχικούς μας υπολογισμούς θα παρατηρήσουμε οτι με ένα budget (σε χρήματα) 150 ευρώ το μήνα θα καταφέρουμε να πάρουμε 300 κλικ και άρα απο αυτά θα καταλήξουμε σε περίπου 9 πελάτες (~3% * 300) που θα καταφέρουν τελικά να αγοράσουν απο το ηλεκτρονικό μας κατάστημα.

Έτσι αν υποθέσουμε ότι το καλάθι μας έχει αξία περίπου 30 ευρώ σε κάθε αγορά τότε βλέπουμε οτι 9*30=270 ευρώ

Τι καταφέραμε λοιπον;

Καταφέραμε να ξοδέψουμε 150 ευρώ το μήνα και να φέρουμε 270 ευρώ σε τζίρο στο κατάστημά μας. Απο τα οποία φυσικά υπάρχουν και έξοδα για τα προιόντα και τους υπαλλήλους μας.

Παίρνοντας πάλι ένα μέσο όρο σύμφωνα με online έρευνες βλέπουμε οτι το margin (το περιθώριο κέρδους ανα προϊόν) για ενα μικρό eshop είναι περίπου 30% και για μεγαλύτερα eshop κοντα στο 37%

Αυτό θα μας βοηθήσει να υπολογίσουμε και το καθαρό κέρδος μας.

Πόσα λοιπόν βγάζει τελικά ένα eshop;

Οπως είδατε παραπάνω τα νούμερα και οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά στος παραπάνω υπολογισμούς. Μια καλύτερη εικόνα σε μια διαφήμιση, ένα έξυπνο κείμενο, ενα έντονο χρώμα μπορει να αλλάξει ΣΗΜΑΝΤΙΚΆ τα παραπάνω ποσοστά και να κάνει μεγάλη διαφορά στον αριθμό των κλίκ και κατ' επέκταση στο κέρδος και στον τζίρο που θα κάνει ένα eshop.

Έτσι απο έρευνες που έχουμε κάνει βλέπουμε οτι υπάρχουν eshop που βγάζουν απο 10 χιλιάδες μέχρι και 40 και 50 χιλιάδες ευρώ το μήνα. Φυσικά όσο αυξάνονται τα κέρδη, τόσο μεγαλώνει και το κόστος λειτουργίας του eshop αφού απαιτούνται περισσότερα άτομα, εργαλεία, εγκαταστάσεις και κόστη λειτουργίας για να καταφέρει ένα eshop να βγάζει χρήματα.

Είναι πολύ σημαντικό πριν ξεκινήσεις το ηλεκτρονικό σου κατάστημα να κάνεις την κατάλληλη έρευνα για να δεις αν αυτό που έχεις στο μυαλό σου τελικά θα δουλέψει.

Κάτι που πρέπει να μάθεις είναι να μην φοβάσαι να ρωτάς και να μαθαίνεις. Έτσι λοιπον μην διστάσεις να μου στείλεις μηνυμα στο facebook για να γνωριστούμε και να συζητήσουμε τι μγαζι μπορείς να ανοιξεις και αν έχουν νόημα οι ιδέες που έχεις για την Ελλάδα (και φυσικά πόσο μπορεί να βγάζει τελικά ένα eshop που έχεις στο μυαλό σου)

Αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο μην διστάσεις να διαβάσεις και τα παρακάτω σχετικά άρθρα στο blog μας:

Τι επιχείρηση λείπει απο την ελλαδα (φοβερές ιδέες)
Μάθε στο σημερινό post τι επιχείρηση λείπει απο την Ελλάδα και πάρε φοβερές ιδέες για να ξεκινήσεις την επιχείρησή σου με χαμηλο κεφάλαιο
Τι μαγαζι να ανοιξω; (Όσα δεν θα ακούσεις συχνά)
Τι μαγαζι να ανοιξω; Είναι μια απο τι συχνές ερωτήσεις που έχουν φιλόδοξοι επιχειρηματίες! Η επιλογή σχετικά με το τι μαγαζι να ανοιξω δεν είναι απλή! Δες αναλυτικά τι θα πρέπει να ξέρεις!

Κλείνοντας να αναφέρουμε οτι φυσικά το πόσα βγάζει ένα eshop εξαρτάται πολύ απο τις δεξιότητες και το αποτέλεσμα που μπορεί να φέρουν οι ιδιοκτήτες ή οι συνεργάτες! Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και οι λεπτομέρειες σημαντικές οπότε είναι σημαντικό να ψάξεις, να ακούσεις και να διαβάσεις πριν προσπαθήσεις να ξεκινήσεις!

Α! Και αν τελικά προχωρήσεις με το νέο σου eshop (είτε αυτό αφορά κατάστημα ρούχων ή κατάστημα με οτιδήποτε άλλο), μην διστάσεις να δοκιμάσεις την πλατφόρμα διαχείρισης αποστολών μας Shiplemon για να αυτοματοποιήσεις τις αποστολές σου και να ξεκινήσεις εύκολα και γρήγορα ΧΩΡΙΣ να χρειάζεται να κάνεις συμβόλαιο με κάποια εταιρεία κούριερ

Εύχομαι καλη τύχη και καλή δύναμη!

Ξεκίνα, ρίσκαρε, θα τα καταφέρεις.