Τι είναι ένα κέντρο εκπλήρωσης (fulfillment center) και γιατί είναι σημαντικό;

Τι είναι ένα κέντρο εκπλήρωσης (fulfillment center) και γιατί είναι σημαντικό;

Πολύ συχνά ακούμε του όρους "κεντρο αποθήκευσης" (ή απλά αποθήκες ή fulfillment warehouse) και "κέντρο εκπλήρωσης" (fulfillment center). Eνω οι δυο αυτοί όροι χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά, έχουν πολύ διαφορετικές σημασίες. Οι χρησιμότητα κάθε μιας απο τις δύο επιλογές και οι υπηρεσίες που παρέχονται απο ενα warehouse είναι αρκετά διαφορετικές απο αυτές που παρέχονται απο ένα fulfillment center.  

Σε αυτό το άρθο εξηγούμε τι είναι τελικά ενα κέντρο εκπλήρωσης των παραγγελιών (fulfillment center) και τι είναι ενα warehouse, και ποιά ειναι τα σημαντικότερα σημεία που θα πρέπει να γνωρίζεις για τις αποστολές των παραγγελιών σου. Με βάση την παρακάτω ανάλυση θα έχεις μια καλύτερη εικόνα και θα αποφασίσεις τι ειναι αυτό τελικά που ταιριάζει στην επιχείρησή σου (στο eshop ή στο κατάστημα λιανικής που διαθέτεις).

Τι είναι το κέντρο εκπλήρωσης παραγγελιών (ή fulfillment center);

Ένα κέντρο εκπλήρωσης (fulfillment center) είναι η φυσική τοποθεσία από την οποία ένας τριμερής πάροχος εφοδιασης, 3PL (επίσης γνωστός ως πάροχος εκπλήρωσης) εκτελεί τις παραγγελίες πελατών για λιανοπωλητές ηλεκτρονικού εμπορίου.

Υπάρχει δηλαδή ένα κέντρο το οποίο ασχολείται με την προετοιμασία και λήψη της παραγγελίας και το πακετάρησμα της ετσι ώστε οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου (μικρά και μεγάλα eshops) να μην χρειάζεται να διαχειρίζονται τις παραγγελίες που έρχονται ηλεκτρονικά. Με τη χρήση ενός fulfilment center δίνεται παράλληλα η δυνατότητα να πακεταριστούν με διάφορους τρόπους τα προιόντα, να τοποθετηθούν διαφημιστικά φυλλάδια, ειδικές συσκευασίες προσφορών και πολλά άλλα!

Ο ρόλος λοιπόν ενος fulfillment center είναι να βοηθήσει στην εκπλήρωση των παραγγελιών χωρίς να χρειάζεται να αναμειχθεί το ηλεκτρονικό κατάστημα.

Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ ενος warehouse και ενος fulfillment center;

1. Μακροχρόνια ή βραχυχρόνια αποθήκευση των προιόντων

Ο στόχος ενος warehouse ειναι η αποθήκευση του αποθέματος για μεγάλη διάρκεια. Απο την άλλη, ο στόχος ενος fulfillment center ειναι η γρήγορη αποστολή των πακέτων που υπάρχουν στην αποθήκη, χωρις να χρειάζεται να εμπλακεί το κατάστημα.

Ιδανικά, το απόθεμα που υπάρχει στις αποθήκες ενος fulfillment center δεν θα πρέπει να παραμένει περισσότερο απο 1-2 μήνες εκεί. Ο λόγος είναι οτι στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί καποιος να πληρώσει αρκετά χρήματα για την αποθήκευση των προιόντων. Επιπλέον ακριβώς λόγω του high turn over, της συχνής δηλαδή εναλλαγής του αποθέματος, οι ιδιοκτήτες ενος καταστήματος πρέπει συχνά να στέλνουν προιόντα σε ενα fulfillment center ωστε να μην μείνει ποτέ χωρίς προιόντα το κέντρο εκπλήρωσης και να μπορεί να εκπληρώσει τις παραγγελίες εγκαίρως.

Ετσι ενώ ο ρόλος μιας αποθήκης (warehouse) είναι η αποθήκευση των προιόντων μιας επιχείρησης, ο ρόλος του κέντρου εκπληρωσηες (fulfillment center) είναι να εκπληρώσει τις παραγγελίες γρήγορα και να τις στείλεις στους τελικούς καταναλωτές. Για τον λόγο αυτό τα κέντρα εκπλήρωσης θα πρέπει να βρίσκονται πολύ κοντά στους καταναλωτές (συνήθως τοποθετούνται στρατηγικά σε κεντρικές τοποθεσίες, κοντά ή μέσα στα αστικά κέντρα) προκειμένου να μειωθεί το κόστος αποστολής καθώς και ο χρόνος που απαιτείται για να παραδοθεί ενα δέμα στον τελικό πελάτη.

2.Δράση ή αδράνεια

Συγκρίνοντας μια αποθήκη (warehouse), στην οποία τα προιόντα απλά "κάθονται" και δεν υπάρχει δραστηριότητα,  με ένα fulfillment center θα παρατηρήσουμε οτι στην περίπτωση του κέντρου εκπλήρωσης υπάρχει πολύ περισσότερη δράση και περίπλοκες δραστηριότητες προκειμένου να εκτελεστούν οι παραγγελίες και να γίνουν οι αποστολές των προιοντων. Μια εταιρεία 3PL παρέχει ενα μεγάλο εύρος υπηρεσιών που σχετίζονται με την εκπλήρωση των παραγγελιών. Οι υπηρεσίες αυτές συνήθως είναι:

  • Παραλαβή του εμπορεύματος (προιόντων)
  • Δημιουργία λίστας των προιόντων και κωδικοποίησή τους
  • Ομαδοποίηση προιόντων ή ξεχωρισμός τους (εαν αυτό απαιτείται)
  • Πακετάρισμα των προιόντων
  • Τοποθέτηση ετικετών
  • Τοποθέτηση φυλλαδίων του καταστήματος
  • Αποστολή των παραγγελιών (shipping)
  • Διαχείρηση τυχον επιστροφών

Φυσικά οι δραστηριότητες ενος κέντρου εκπλήρωσης διαφοροποιούνται πολλές φορές, όμως οι παραπάνω κατηγορίες είναι οι συχνότερες που απαιτούνται προκειμένου να γίνει η αποστολή των προιόντων στους πελάτες ενος eshop.

Ψάχνεις ενα fulfillment center για το eshop σου;

Στείλε μας περισσότερα για το eshop σου στο info@weship.gr