10 SEO συμβουλές για το eshop σου

10 SEO συμβουλές για το eshop σου

Συνεχώς τίθεται το ερώτημα πώς ένα e-shop μπορεί να πραγματοποιήσει ολοένα και περισσότερο πωλήσεις καθώς και να εμφανίζεται πρώτο στα αποτελέσματα αναζήτησης. Για αυτό το λόγο, το SEO βοηθά στην αύξηση της επισκεψιμότητας και του visibility στις διάφορες μηχανές αναζήτησης.

Όσοι ασχολείστε με το SEO για το e-shop σας γνωρίζετε ήδη πολύ καλά ότι εφαρμόζοντας τις κατάλληλες στρατηγικές-τεχνικές μπορεί κανείς να παρατηρήσει σε βάθος χρόνου ότι υπάρχει διαφορά στην επισκεψιμότητα και κατά συνέπεια στην αύξηση των πελατών στο e-shop του.

Τι είναι όμως το SEO που θεωρείται από τα σημαντικότερα εργαλεία στο digital μάρκετινγκ;

Είναι η διαδικασία της προσέλκυσης επισκεψιμότητας μέσω των «οργανικών» (organic) ή «δωρεάν» (free) αποτελεσμάτων αναζήτησης σε μηχανές αναζήτησης, όπως π.χ η Google. Όλες οι μηχανές αναζήτησης εμφανίζουν αποτέλεσματα ανάλογα με την λέξη (keyword) που αναζητεί ο κάθε χρήστης. Στόχος είναι να εμφανίζονται οι πιο σχετικές ιστοσελίδες σύμφωνα με την λέξη αναζήτησης που πραγματοποίησε ο χρήστης.

Στα πλαίσια μίας e-commerce στρατηγικής, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το SEO με την πάροδο του χρόνου συνεχώς εξελίσσεται και δεν παραμένει στάσιμο. Τάσεις εμφανίζονται συνεχώς με κάποιες από αυτές να είναι παροδικές και κάποιες άλλες να καθιερώνονται και να οδηγούν σε μετρήσιμα αποτελέσματα.

Παρακάτω θα βρείτε τις 10 συμβουλές για τη SEO στρατηγική στα πλαίσια του e-commerce στις οποίες μπορείτε να βασιστείτε για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικού σας e-shop.

1. Μην βασίζεστε αποκλειστικά στις διαφημίσεις (PPC).

Με απώτερο στόχο να ενισχύσετε το online visibility του e-shop σας θα πρέπει να συνδυάσετε τις διαφημιστικές ενέργειες με οργανικές. Εάν δεν έμφανίζεστε ψηλά στα οργανικά αποτελέσματα τότε όταν σταματήσετε την διαφήμιση θα είναι σαν να μην υπάρχει και πάλι το e-shop σας. Μην ξεχνάτε ότι αρκετοί καταναλωτές είναι διστακτικοί σε περιεχόμενο που είναι επί πληρωμή όπως για παράδειγμα τα sponsored links και banners.

2. Αποφύγετε το διπλότυπο περιεχόμενο.

Σε ένα e-shop είναι πιθανό να υπάρχει διπλότυπο περιεχόμενο κυρίως λόγω των φίλτρων και των περιγραφών για τα προϊόντα. Επιθυμητό είναι να αποφεύγεται καθώς οι μηχανές αναζήτησης δεν ξέρουν ποια σελίδα πρέπει να προβάλλουν στην αντίστοιχη αναζήτηση. Ένας τρόπος για να το καταφέρετε αυτό είναι να αξιολογήσετε το περιεχόμενο του e-shop σας και να προβείτε στις αντίστοιχες διορθώσεις ή αφαιρέσεις.

3. Αποκτήστε μία στρατηγική περιεχομένου.

Η συνεχής ανανέωση του περιεχομένου σας αυξάνει την ευχαρίστηση των πελατών σας αλλά και σας βοηθάει να ανεβαίνει και το ranking σας. Είναι γνωστό ότι όταν μία ιστοσελίδα/e-shop είναι συχνά αναζητούμενο από τους χρήστες τότε λαμβάνει και την αντίστοιχη «αναγνώριση» από τις μηχανές αναζήτησης.

4. Ασχοληθείτε με τις περιγραφές των προϊόντων σας.

Η δημιουργία ενός e-shop είναι χρονοβόρα διαδικασία κατά την καταχώρηση των προϊόντων και των αντίστοιχων περιγραφών τους. Πολλοί επιλέγετε να κάνετε αντιγραφή τις πληροφορίες και το περιεχόμενο των προϊόντων από το site των προμηθευτών σας προς εξοικονόμηση χρόνου. Όμως κάτι τέτοιο βλάπτει το SEO.

Για να είναι SEO optimized το περιεχόμενο σας θα πρέπει να δημιουργούνται εξαρχής προκειμένω να περιέχουν λέξεις και φράσεις που είναι δημοφιλείς κατά την αναζήτηση των χρηστών στις μηχανές αναζήτησης. Έτσι, το e-shop σας μπορεί να εμφανιστεί πιο ψηλά στα αποτελέσματα των χρηστών.

5. Βελτιώστε στο έπακρον τις φωτογραφίες των προϊόντων σας.

Gaining a deep understanding the problems that customers face is how you build products that provide value and grow. It all starts with a conversation. You have to let go of your assumptions so you can listen with an open mind and understand what’s actually important to them. That way you can build something that makes their life better. Something they actually want to buy.
Photo by Headway / Unsplash

Το image search αποτελεί μεγάλο μέρος των online αναζητήσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν επιθυμείτε να εμφανίζεται η εικόνα του δικού σας προϊόντος πρώτη πρέπει να εφαρμόσετε την χρήση των ALT tags. Ουσιαστικά θα πρέπει να συμπληρώνετε στην εικόνα εκείνα τα keywords τα οποία βοηθούν το χρήστη να καταλάβουν καλύτερα το περιεχόμενο της φωτογραφίας όταν αυτή δεν φορτώνεται λόγω πχ κακής σύνδεσης.

6. Χρησιμοποιήστε μοναδικά meta descriptions σε κάθε σελίδα.

Η χρήση meta descriptions είναι σημαντική όπως και κάθε προϊόν το οποίο είναι μοναδικό. Πρόκειται για ένα βοηθητικό κείμενο που απευθύνεται στο χρήστη και τον παροτρύνει ώστε να κάνει κλικ στη σελίδα του e-shop σας όταν αυτός πραγματοποιεί μία σχετική αναζήτηση. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί εν συντομία να αντιληφθεί τι αφορά το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας ή του e-shop σας.

7. Προσθέστε reviews και αξιοποιήστε τα με τη χρήση rich snippets.

Local SEO Google map image I created for a blog post on local marketing. An everyday interaction with technology.
Photo by henry perks / Unsplash

Ένα e-shop γίνεται ακόμη πιο αξιόπιστο όταν υπάρχει αξιολόγηση προϊόντων από προηγούμενους πελάτες. Η Amazon για παράδειγμα αποτελεί ένα τέτοιο e-shop που έχει reviews για τα προϊόντα που διαθέτει και έχουν πωληθεί. Εκτός από την αξιοποιστία σας, οι αξιολογήσεις βοηθούν να ενισχύσετε και το SEO σας.

Μέσα από τη χρήση των rich snippets, μπορείτε να προβάλετε τις αξιολήσεις αυτές στα αποτελέσματα αναζήτησης. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να διαφοροποιήσετε το e-shop σας και να κυριαρχήσετε έναντι των ανταγωνιστικών e-shops. Η καλύτερη προβολή του περιεχόμενου για τα προϊόντα σας παρακινεί τον επισκέπτη να διαλέξει το δικό σας e-shop για να βρει εκείνο το προϊόν που επιθυμεί να αγοράσει.

Review
Photo by Markus Winkler / Unsplash

8. Η αρχική σελίδα θα πρέπει να οδηγεί στα προϊόντα σας.

Η αρχική σελίδα του e-shop σας λειτουργεί ως βιτρίνα προκειμένω να παρακινήσει τον επισκέπτη να πραγματοποιήσει αγορά. Αφού η αρχική σελίδα διαδραματίζει τόσο καθοριστικό ρόλο, θα πρέπει να φροντίσετε για την ωραία παρουσίαση της στο e-shop σας καθώς αποτελεί τον καθρέπτη της ποιότητας και της αξιοπιστίας του. Με αυτό τον τρόπο, διευκολύνετε τους πελάτες να βρουν αυτό που επιθυμούν και τις μηχανές αναζήτησης να πραγματοποιήσουν το ρόλο τους και να προβάλουν σχετικά αποτέλεσματα κατά τη διάρκεια των αναζητήσεων.

9. Χρησιμοποιήστε σωστά τα anchor texts.

Η χρήση anchor texts στα κείμενα του e-shop σας εξυπηρετούν το internal linking αλλά και το SEO. Για αυτό φρονίστε ώστε να εμπεριέχονται οι κατάλληλες λέξεις-εκφράσεις στα anchor texts για να αυξήσετε την αποτελεσματικότητα τους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και links με keywords που να προωθούν την συμπληρωματική προώθηση προϊόντων ή παρόμοιων προϊόντων που διαθέτετε στο e-shop σας.

10.   Φροντίστε έτσι ώστε το e-shop σας να προσφέρει μια καλή εμπειρία χρήσης και από το κινητό τηλέφωνο.

Σχεδόν το 60% των αναζητήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο στο Google είναι μέσω κινητών τηλεφώνων. Για αυτό το Google εφάρμοσε μία θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα e-shops και τις ιστοσελίδες.

Το mobile-first indexing δίνει προτεραιότητα στη mobile εκδοχή ενός e-shop και έτσι διαμορφώνει το περιεχόμενο που θα συμπεριλάβει η Google καθώς και τη βάση καθορισμού της κατάταξης των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Για αυτό είναι σημαντικό το e-shop σας να είναι mobile friendly προκειμένω να μπορέσετε να επιτύχετε την ικανοποίηση των επισκεπτών σας.

Μελετήστε τις παραπάνω 10 συμβουλές SEO για το e-commerce και θα καταφέρετε να αναρριχηθείτε στα αποτελέσματα σχετικών αναζητήσεων από τους χρήστες.

Να τονιστεί ότι οι αλλαγές είναι ραγδαίες και συνεχόμενες επομένως, δε χρειάζεται να ανησυχείτε που δεν γνωρίζετε όλες τις λεπτομέρειες. Μπορείτε να εφαρμόσετε αυτές τις συμβουλές που ανταποκρίνονται και εξυπηρετούν καλύτερα τους δικούς σας στόχους για την ανάπτυξη του e-shop σας.

Το Shiplemon βοηθάει e-commerce καταστήματα να διαχειριστούν τις αποστολές τους και να βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών τους